Specialisaties (pagina onder constructie)

Burn-out / Stress gerelateerde klachten

Dat burn-out een aandoening van deze tijd is, daar zijn we ons allemaal ondertussen wel van bewust. Maar ondanks deze bewustwording, blijft het aantal mensen dat een burn-out krijgt stijgen. Tot wel 20% in de afgelopen twee jaar. (dec. 2022) Wanneer er een burn-out wordt geconstateerd, komt er ondersteuning vanuit de cognitieve gedragstherapie en vaak ook medicatie. Maar er wordt helaas te weinig gekeken naar de lichamelijke reacties die langdurige stress heeft op het lichaam.

Het zenuwstelsel dat zorgt voor de ontspanning en het herstel van het lichaam heet het parasympatisch zenuwstelsel. En deze werkt samen met het sympathisch zenuwstelsel, wat elkaar in balans houdt. Helaas is dit niet het geval bij burn-out en ervaren mensen dat zij permanent in de vecht of vlucht, actie! modus staan met een ingedrukt gaspedaal. Met als gevolg een verhoogd energieverbruik door verhoogde hartslag, hoge bloeddruk, vertraagde spijsvertering, stress, gespannen schouders- en nek.

Bij voortdurende stress produceert het lichaam ook continu stresshormonen waardoor ook het zenuwstelsel kan veranderen. Dan kan leiden tot klachten als maagproblemen, auto immuunsysteemveranderingen, hart en vaatziekten, spierfunctieverandering, slaapproblemen, angststoornissen.

In mijn praktijk krijg ik veelal terug van mijn cliënten dat zij niet meer in staat zijn om zelfstandig tot rust te komen. Dat het lijf continue aanstaat, waardoor het lichaam voortdurend in overleefstand blijft staan. Het lichaam weet gewoon niet meer hoe die in rust kan komen. En zoals we hierboven hebben kunnen lezen, wordt dit allemaal aangestuurd via het zenuwstelsel.

Gelukkig heeft het lichaam een zelfgenezend vermogen en laat nu voetreflextherapie daar iets heel waardevols in kunnen betekenen. Want wanneer het lichaam tijdens deze sessies de ontspannen toestand kan ervaren dan krijgt het ook de gelegenheid om weer in balans te komen en te herstellen.

In mijn onderzoek naar wat voetreflexologie kan betekenen voor mensen met een burn-out kwam duidelijk naar voren dat deze therapie mensen ondersteunt waardoor het herstel van de burn-out vlotter verloopt. Uit de resultaten kwam de conclusie dat burn-out ondersteunt bij de volgende symptomen van burn-out;

 • Mentale symptomen; onrust, lusteloosheid, irritatie, schuldgevoel, (faal)angst, verdriet, acceptatie en overgave waardoor ze beter in balans zijn.
 • Overige symptomen: hoofdpijn, gespannen spieren, spijsverteringsklachten, concentratieproblemen, verhoogde ademhaling.

Dus ben jij op dit moment herstellende van een burn-out of wellicht ben je nog op tijd, ,maar merk je dat jouw lichaam niet meer in deze ruststand kan komen en dat je stress ervaart? Kom dan naar mijn praktijk en dan gaan we hier samen mee aan de slag. Ik kijk naar je uit!

Slaapproblemen

Bijna één op de vier Nederlanders van 25 jaar of ouder heeft last van slaapproblemen. Hierdoor ondervinden we problemen in ons dagelijks leven, zowel op sociaal gebied als op het werk. De problemen worden omschreven als moeite met in slaap vallen, moeite om door te slapen of te vroeg wakker worden.

Slaap

Slaap is een dagelijks terugkerende toestand waarin je lichaam en geest tot rust komen, je spieren ontspannen, hartslag en ademhaling vertragen en er is bewustzijnsverlaging. Het is een eerste levensbehoefte. Heb je problemen met slapen dan heeft dat directe gevolgen voor jouw functioneren op de dag. De meeste volwassenen slapen tussen de 7 en 9 uur per nacht. Vrouwen slapen helaas minder goed dan mannen.

Vier vormen van slaapproblemen:

 • Inslaapprobleem; het inslapen lukt niet of moeilijk. Het doorslapen gaat goed.
 • Doorslaapprobleem ; het inslapen gaat goed, maar het doorslapen lukt niet zo.
 • Te vroeg wakker worden; inslapen en doorslapen gaat goed, maar je wordt wel vroeg wakker.
 • Vaak wakker worden: inslapen en doorslapen gaat goed, maar je wordt een flink aantal keren per nacht wakker. Je “ziet ieder uur de klok”.

Enkele gevolgen slecht slapen:

 • Grotere kans op depressie, obesitas, hart en vaatziekten;
 • Spijsverering die slechter functioneert;
 • Concentratie / angststoornissen;
 • Je batterij is ’s morgens niet opgeladen en je hebt moeite de dag door te komen. Wat weer leidt tot slechter slapen.

Slaap is essentieel voor een uitgerust en gezond leven. 80% van de klanten met slaapproblematiek die ik heb behandeld, ervaren na het behandeltraject een verbetering in hun slaapkwaliteit.

Ervaar jij slaapproblemen? Neem dan contact met me op voor een kennismaking.

Zwangerschap

Tijdens de zwangerschap moet het lichaam hard werken en vinden er vele veranderingen plaats. Zwangerschapsreflexologie is erop gericht om de gezondheid in deze belangrijke periode te optimaliseren en eventuele lichamelijke en geestelijke klachten te verlichten.

Ook is voetreflexologie een hele goede voorbereiding op jouw bevalling. Ook maak je tijdens de behandelingen intensief contact met jouw ongeboren baby. En na de bevalling helpt een behandeling je om weer op krachten te komen en sneller de balans terug te vinden.

De reflexologie heeft specifieke drukpunt technieken en massage. Tijdens de zwangerschap gaat het zachter en energetischer dan de algemene voetreflexologie. 

Niet alle reflexzones mogen tijdens de zwangerschap behandeld worden. Andere reflexzones kunnen juist gestimuleerd worden waardoor het welbevinden tijdens de zwangerschap toeneemt, klachten voorkomt en of kunnen worden ingezet om klachten te bestrijden dan wel te verminderen.

Waar kan zwangerschapsreflexologie voor worden ingezet:

 • Bekkenklachten·
 • Diabetes
 • Misselijkheid en spijsverteringsklachten
 • Vermoeidheid
 • Slapeloosheid
 • Urineweg infecties
 • Rugklachten
 • Verhoogde bloeddruk
 • Emotionele disbalans
 • Ontspanning brengen
 • Bij stuitligging om het kindje te draaien
 • Ter voorbereiding op de bevalling
 • Om de bevalling op te wekken

Regelmatig een voetreflexbehandeling houdt jouw lichaam in balans en kan klachten in de zwangerschap voorkomen.

Voetreflexologie voor en na de bevalling

Voetreflexologie kan worden ingezet bij het draaien van een stuit- of dwarsligging en bij het opwekken van de weeën door het reflexgebied van de baarmoeder te stimuleren. In het stimuleren van de bevalling kan voetreflexologie je een duwtje geven, mits je lichaam er klaar voor is. Na de bevalling helpt voetreflexologie om weer op kracht te komen en sneller de balans in je leven terug te vinden.

Ben jij zwanger en op zoek naar ondersteuning in deze bijzondere periode? Neem dan contact met me op voor een kennismakingsbehandeling.

Maag- en darmklachten

Neem je spijsverteringsklachten serieus

De vertering van ons voedsel kan soms moeizaam verlopen. Bovendien kan ze veel ongemakken en vervelende klachten teweegbrengen. Zoals een opgeblazen gevoel, misselijkheid, een zware maag, brandend maagzuur, zure oprispingen, diarree, constipatie en winderigheid. De gevolgen van een slechte spijsvertering gaan echter veel verder. Zo is de opname  van belangrijke voedingsstoffen in je bloedbaan bij een slechte vertering minimaal. Terwijl juist deze voedingsstoffen voor allerlei onmisbare processen in je lichaam zorgen. Vitaminen en mineralen zorgen bijvoorbeeld voor je groei, immuun functie, hersenontwikkeling, bloedstolling, gezonde botten en vochtbalans. Bovendien beschermen zij ons tegen ziektes en schade aan onze lichaamscellen.

Voetreflextherapie geeft een positieve stimulans aan de spijsvertering waardoor er snel verbetering optreedt. Ervaar jij klachten? Kom dan eens langs om kennis te maken en te ervaren wat voetreflexologie voor jou kan betekenen.

Hoofdpijn / Migraine

Restklachten na virusinfectie

Heb jij na het krijgen van een virale infectie nog restklachten? De meest voorkomende klachten zijn ernstige vermoeidheid en hardnekkige kortademigheid. Sommigen houden last van hoofdpijn, maagklachten, pijn op de borst, geheugenverlies en concentratieproblemen.

Dan kan voetreflexologie wat voor jou betekenen in jouw herstel. In de behandelingen is er aandacht vanuit de chinese geneeskunde voor de meridianen d.m.v. acupressuur en via de voetreflexzones wordt het zelfgenezend vermogen van het lichaam gestimuleerd. Door het masseren van reflexzones op de voeten wordt de doorstroming van bloed, lymfe en energie verbeterd. Hierdoor worden voedingsstoffen beter aangevoerd naar organen en weefsels en afvalstoffen sneller en beter afgevoerd.

VoetreflexPlus is een combinatie van Westerse en Chinese voetreflexologie. De Westerse reflexologie gaat uit van de zones op de voet terwijl de Chinese reflexologie een techniek heeft die ook de meridiaanbanen en acupunctuurpunten op de voeten, onderbenen, knieën, armen en handen masseert. De meridianen vormen gezamenlijk in ons lichaam een energetisch systeem en voorziet het lichaam van energie. Juist de combinatie van beide technieken biedt ongekend veel mogelijkheden en versterkt en versneld de effecten van een behandeling.

Met een behandeltraject van drie maanden ga ik graag samen met jou aan de slag om je te ondersteunen in jouw herstelproces. Zodat je je weer vitaler en energieker voelt.

Dus wil jij eens kennismaken met VoetreflexPlus? Voel je dan welkom om een kennismakingsbehandeling in te plannen.

Menstruatie / Overgangsklachten

Hormonale klachten

Hooggevoeligheid

Rouwverwerking

Stervensbegeleiding

Hoe verschillend onze levens kunnen verlopen, met allerlei wensen, dromen en onzekerheden, er is één ding dat we zeker weten, namelijk dat we allemaal ooit het leven achter ons laten.

De massages die ik geef tijdens stervensbegeleiding hebben als doel rustgevend te zijn en biedt diepgaande ondersteuning. Het ondersteunt de essentie van het leven. Door een behandeling worden de lichamelijke en geestelijke cyclussen ondersteund. Het natuurlijke verloop van het leven en van het sterven wordt gemakkelijker, vloeiender en meer ontspannen.

In mijn behandelingen geef ik onverdeelde aandacht en dit geeft de cliënt de mogelijkheid om zich bewust te worden van de eigen gedachten en gevoelens. Ik creëer voor de cliënt de mogelijkheid om te zien wat er werkelijk is. Op deze manier ontstaat er een gelegenheid om het lot te accepteren. Uit acceptatie ontstaat vervolgens de kans op verwerking en ruimte om het leven los te gaan laten vanuit rust en vrijheid.

Overige klachten

Staat jouw klacht niet in bovenstaand, neem dan contact met me op. In veel gevallen kan ik zeker van betekenis zijn en adviseer ik je een afspraak in te plannen voor een kennismaking.