Wat als je vermoeidheid langdurig aanhoudt?

Gepubliceerd op 11 oktober 2022 om 10:09

Jezelf af en toe moe voelen, ervaren we allemaal wel eens. Maar wat als je energieniveau maar niet stijgt, zelfs als je rust neemt? Als je vermoeidheid langdurig aanhoudt en je dagelijkse leven gaat beïnvloeden, kun je het beste eerst je huisarts raadplegen voor de nodige tests. Daarnaast kan de Chinese geneeskunde uitkomst bieden. Deze eeuwenoude traditie zit vol met wijsheid over (levens)energie en mogelijk oorzaken van aanhoudende vermoeidheid.

In de Chinese geneeskunde draait alles om levensenergie, oftewel ‘chi’. Je lichaam heeft 12 meridianen waar deze energie doorheen stroomt. Elke meridiaan maakt contact met een orgaan van je lichaam. Elk orgaan heeft weer zijn eigen energie en is noodzakelijk om je energiek en gelukkig te voelen.

Spijsverteringsorganen 

Als eerste zijn je spijsverteringsorganen belangrijk voor het krijgen van energie. Voeding is onze brandstof. Als de spijsvertering dus niet goed, zal je dat terugzien in je energieniveau. Een slecht werkende spijsvertering kan verschillende oorzaken hebben. Een veelvoorkomende oorzaak is stress en (onderdrukte) negatieve emoties. Dit put je energie uit, verzwakt je spijsvertering en zorgt zo voor vermoeidheid, zwakke spieren en dunne ontlasting. Ook je voeding kan spijsverteringsproblemen veroorzaken. Veel suiker, gefrituurd voedsel en hele koude of bevroren dingen zijn slecht voor je spijsverteringsenergie. Probeer deze producten te vervangen door warme dranken en gekookte groenten zoals pompoen. Ook linzen en quinoa zijn versterkend voor de maag en milt energie.

Het belang van je nieren

Het tweede belangrijke orgaan dat energie geeft aan het lichaam is de nier. In de nieren bevindt zich je oorspronkelijke levensessentie. De levensenergie die je van beide ouders hebt meegekregen. Deze bepaalt jouw unieke kracht en vitaliteit. Het is voornamelijk de yang energie van de nieren die zorgt voor activiteit, energie en warmte. Yin energie geeft het lichaam juist rust en vocht. De yang energie van je nieren kan uitgeput raken door te veel werk zonder voldoende rust; iets wat we in deze maatschappij nogal veel doen. Om yang te herstellen is veel actieve ontspanning nodig. Niet met scrollen op je telefoon of Netflixen dus, maar bijvoorbeeld meditatie, yoga of Chi Kung oefeningen. 

Emotionele blokkades

Soms is het niet een uitputting van energie waardoor vermoeidheid ontstaat. Emotionele blokkades kunnen namelijk ook zorgen voor vermoeidheid. Hevige emoties kunnen Chi stagneren. De levensenergie kan dan niet komen op de plekken waar het nodig is. Dit zorgt ervoor dat je je uitgeput voelt.

Voetreflextherapie, in combinatie met acupressuur, is fantastisch voor deze vorm van vermoeidheid. Door deze manier van behandelen kunnen blokkades weer worden opgeheven. Als de energie weer gaat stromen voel jij je weer energiek en gelukkig.

Dus ervaar jij een aanhoudende vermoeidheid? Voel je welkom om kennis te maken en maak een afspraak! 

Liefs Lien


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.